Afvallen, het klinkt zo eenvoudig: gewoon even afvallen en klaar. Natuurlijk weet je wel dat het belangrijk voor je gezondheid is, en ja, zo'n 20% van de mensen in Nederland heeft overgewicht, dus je weet ook wel dat je niet de enige bent. Maar doe het maar eens....

Je kan allerlei dingen kopen: afslankmiddelen of waist-trainers of dat soort dingen, maar je kan natuurlijk ook proberen je te houden aan wat simpele tips, die je overal weer terug kan vinden op verschillende sites, en wat geen cent kost.

Hieronder de meest voorkomende:

Eet minder koolhydraten en meer vezels.

Koolhydraten, een verbinding tussen koolstof-, waterstof en zuurstof atomen, is vooral beter bekend als suikers. Je hebt 2 soorten suikers: snelle en trage. De trage suikers zijn - naast vetten en eiwitten - de belangrijkste energiebron voor een mens. De snelle suikers (bijvoorbeeld een suikerklontje) nou niet bepaald.
Deze zorgen er juist voor dat je snel aankomt. Het vervelende is dat deze suikers juist zit in dingen die we over het algemeen als lekker beschouwen: snoep, frisdrank, vruchtensap, chips, ijs, chocola en ga zo maar door. Flauw is dat toch ? Laten staan is toch het beste: vervang je frisdrank door water (met of zonder een bubbeltje) of koffie/thee (maar dan zonder suiker hè)

Vezels zijn weer belangrijk voor een goede spijsvertering. Ze zitten bijvoorbeeld in groente en fruit, maar ook volkorenproducten zoals volkorenbrood. Ook noten bevatten veel vezels.

Elke dag 250 gram groente, 200 gram fruit en een handjevol noten helpt al enorm !

Drink water

Heb je honger of heb je dorst ? Dit gevoel lijkt heel erg veel op elkaar. Als je het gevoel hebt dat je honger hebt, neem dan een glas water. Grote kans dat je honger gevoel verdwijnt.
Vul eventueel je glas water aan met een schijfje citroen of komkommer.

Bewegen

Bewegen helpt natuurlijk ook wel mee. Sporten is niet noodzakelijk, maar het zal wel het afvallen bevorderen. Maak een flinke wandeling 's avonds, zorg er in ieder geval voor dat je de hele dag door regelmatig beweegt. Neem na 50 minuten stilzitten even een korte beweegpauze, (hier zijn ook genoeg programmas/apps voor te vinden trouwens).

Zin in een snack ? Keuzes genoeg

Zekers, ook de tussendoor snacks hoef je niet te laten staan, er zijn genoeg snacks die je kan nemen: zoute popcorn, yoghurt, vers fruit, kaas. Kijk hier voor nog veel meer lekkere snacks voor op de bank.

Geen stress

Je emotionele toestand is ook van invloed het afvallen: stresshormonen hebben de neiging om vetopslag te stimuleren. Sowieso: geen stress, ga ontspannen !

Eet meer eiwitten

Kies wat vaker voor bijvoorbeeld eieren, kwark, vis of gevogelte in je maaltijden of tussendoortjes. Dit voorkomt namelijk dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt, en het geeft een verzadigd gevoel, zodat je niet snel weer honger hebt.