samen hardlopen

Je stofwisseling bepaalt in welke omvang je lichaam in de gelegenheid is om vetcellent voor verbranding te kunnen aanspreken. Een lage stofwisseling betekent eigenlijk een trage (vet)verbranding. Meesten van ons hebben een lage stofwisseling en vallen daarom met moeite af. Hoe regelmatig je ook sport of op je voedingspatroon let. Lukt het jou ook niet echt om effectief vet te verliezen? Dan kan ook jouw stofwisseling aan een boost toe zijn! Hieronder vier eenvoudige maar werkzame manieren om jouw stofwisseling duwtje naar omhoog te geven:

1. Eet meer
Niet genoeg eten is synoniem aan een lage verbranding van vet. Dit klinkt misschien vreemd in de oren maar is echt waar. De meest voorkomende oorzaak van een te lage stofwisseling is dat er over de dag gezien te weinig calorieën binnenkomen via de voeding. Op deze manier gebruikt het lichaam als vanzelf steeds minder calorieen en worden belangrijke voedingsstoffen gehaal uit spieren. Dit proces van spierafpraak noemen ze ook wel een catabole toestand. Deze situatie wil je voorkomen.

Veel clienten komen niet verder met afvallen en dat terwijl ze weinig eten en relatief vaak aan sport doen. Dit komt doordat ze veel te weinig calorieën binnen krijgen (rond de 1300 kcal per dag). Nadat ze een voedingsschema krijgen met rond de 1800-1900 calorieën per dag schiet hun stofwisseling omhoog en wordt er weer maximaal vetcellen aangesproken.

Niet genoeg eten is niet goed voor de stofwisseling en dus ook niet goed voor de mate waarin je vet verbrand. Het klinkt tegenstrijdig maar meer gaat eten betekent dat je verbranding op een hoger plan gaat gebeuren!

2. Vaker eten
Drie maal per dag eten is te weinig voor een efficiente stofwisseling. Op deze manier krijgt je lichaam op drie momenten in een dag opeens relatief veel calorieen/voedsel te verwerken. Dat terwijl er in de tussenliggende perioden geen voedselverwerking plaatsvind. Door om en nabij de zes keer per dag te eten, blijft deze stofwisselingsmotor beter draaien waardoor je stofwisseling ook omhoog schiet. Dit betekent een hogere verbranding van vetten. De maaltijden zijn dan kleinere porties en je eet elke twee tot drie uur een 'maaltijd'.


3. Laat je spieren bewegen
Zitten is het nieuwe roken. Ook het metabolisme is op zijn laagste punt (BMR) als je zit, of op de bank ligt tv te kijken. Zorg ervoor dat je je spieren constant beweegt. Sta op achter je bureau en maak wat bewegingen of maak af en toe een korte wandeling. Alle manieren waardoor je spieren in beweging blijven zorgen voor een hoger metabolisme en zorgen dus voor meer vetverbranding.

4. Bouw spiermassa op
Spieren zijn de vetverbrandingsmotoren van het lichaam. Hoe meer spieren, hoe hoger het metabolisme, hoe hoger de vetverbranding. Natuurlijk bedoel ik niet dat je maar beter kan veranderen in een extreme bodybuilder, maar voer 2-3 keer in de week een krachttraining uit. Mensen die geregeld aan krachttraining doen, naast hun cardio en HIIT trainingen, verbranden dankzij een hoger metabolisme sneller vet* als iemand die alleen maar aan cardio training doet.

Fitness.blog.nl
Fitness.blog.nl is een website met actuele berichtgeving uit de fitnesshoek, voeden, afslanken, trainen met gewicht, spiermassa bouwen, sport en voedingssupplementen, fitnesstips, fitnessfabels, trainingsoefeningen, en overige onderwerpen die met fitness van doen hebben. Bezoek de site of volg ze op Facebook voor meer slimme vetverbrandingstips!