17 dagen week 6

Hoe vaak hoor je mensen wel niet zeggen dat het afvallen niet wil lukken, dat ze alles hebben geprobeerd en dat ze na een dieet direct weer aan zijn gekomen.. Hoe kan het toch dat zoveel mensen hier last van schijnen te hebben? Waarschijnlijk kun je de hormoonhuishouding aanwijzen als de schuldige. In dit artikel wordt uitgelegd op welke manier hormonen invloed hebben op je gewicht en hoe je deze hormonen weer terug in balans kunt brengen. Is je hormoonhuishouding terug in balans? Dan verdwijnen de kilo’s als vanzelf.

 

Hormonen en afvallen
Hormonen en gewicht, wat hebben de twee eigenlijk met elkaar te maken? We kennen allemaal wel het effect van hormonen op onze emotionele gesteldheid, maar hormonen hebben ook een duidelijk aanwijsbaar effect op specifieke fysieke processen in je lichaam. Hormonen zijn signaalstoffen met elk een zeer specifieke regelfunctie. Soms maken de hormonen deel uit van een zeer eenvoudig regelsysteem, maar ze hebben ook invloed op zeer complexe systemen in het lichaam. Veel hormonen hebben bijvoorbeeld invloed op alles wat met je gewicht te maken heeft. Hieronder valt je hoeveel honger je hebt, je stofwisseling, de snelheid en mate waarin het vet in je lichaam verbrand wordt ofwel opgeslagen. Daarnaast hangen deze hormonen ook nauw samen met die verschrikkelijke (vr)eetbuiten en je gevoel van verzadiging.

Afvallen en het hormoonstelsel hebben dus enorm veel met elkaar te maken en kunnen niet los van elkaar gezien worden. Komen je hormonen in disbalans dan zullen al deze processen minder effectief werken. Je valt dan bijvoorbeeld niet meer af omdat je meer vet opslaat door de disbalans in hormonen. Dit is precies wat er gebeurt bij het bekende jojo-effect. Een balans van je hormonen is dus van groot belang als je op een goede manier wilt afvallen en vervolgens niet weer wilt aankomen.

‘Groeiend’ gewicht door het groeihormoon
Het groeihormoon is één van die belangrijke hormonen die in balans hoort te zijn. Wanneer er een disbalans ontstaat in het groeihormoon dan is er vaak sprake van overgewicht. Dit komt omdat het groeihormoon voornamelijk de afbreuk van vet in het lichaam regelt als wel het behouden van spierweefsel. Hoe komt het dan dat dit groeihormoon verstoord wordt? Dat heeft te maken met twee andere hormonen, namelijk: insuline, dat het bloedsuikerniveau regelt en serotonine dat in connectie staat met je eetlust

Is het evenwicht tussen deze twee hormonen verstoord? Dan zal het menselijk groeihormoon tot een zeer laag niveau zakken en wordt het vet niet meer goed afgebroken. Daarbij wordt er ook nog eens minder spierweefsel ontwikkeld. Voedsel wordt dus omgezet in vet in plaats van energie, waardoor je alsmaar dikker en dikker wordt. De spiermassa wordt tegelijkertijd afgebroken. Het groeihormoon is daarmee één van de hormonen die ervoor zorgt dat jouw afvalproces niet goed verloopt of dat je na het afvallen meteen weer aankomt.

Stresshormoon
Stress is een onderdeel van de huidige samenleving. Nu is stress juist één van de factoren die het meeste invloed kan hebben op je metabolisme en daarmee ook je eetlust. De productie van het hormoon cortisol gaat “through the roof” wanneer men stress ondervindt. Voorkom dus een te drukke agenda als je wilt afvallen en durf nee te zeggen tegen je omgeving. Daarnaast is het natuurlijk van groot belang om te kijken naar de dingen die je eet en/of het dieet dat je volgt. Maak dan ook aanpassingen in je dagelijkse leven om de balans in de hormonen terug te brengen. Dit heeft enorme invloed op je cortisolspiegels en daarmee je gewichtsverlies.

Eindelijk een programma dat wél werkt!
Wil je dus afvallen zonder jojo-effect? Dan is het van groot belang om je hormoonhuishouding in balans te brengen. De insuline en serotonine hormonen kunnen weer in evenwicht gebracht worden door middel van voeding. Met de juiste voeding kan je bloedsuiker-niveau gematigd worden en zal tegelijkertijd ook de aanmaak van insuline gematigd worden. Dit heeft als resultaat dat diverse hormonen die belangrijk zijn voor je gewicht zich kunnen verbeteren.

Hieronder valt bijvoorbeeld het menselijk groeihormoon en de geslachtshormonen, die overigens ook nog eens voor verjonging zorgen. Voedsel wordt hierdoor weer omgezet in energie in plaats van in buikvet en dergelijke. Benieuwd wat je allemaal wel en niet mag eten in een dergelijke voedingsschema? Specialist op het gebied van de hormoonhuishouding, Nederland Slank, helpt je graag verder met een vrijblijvend consult waarbij er wordt gekeken naar jouw individuele situatie!