superfoods gezond

 

Het leek al bijna het woord van 2014 en 2015 te zijn: de superfoods. Ze doken ineens op, de gezonde zaden, bessen en noten die allerlei 'geneeskrachtige' werkingen zouden hebben. Maar bovenal claimen ze ontzettend gezond te zijn en noodzakelijk in ons dagelijks voedingspatroon. Maar wat zijn dat nu eigenlijk, die 'superfoods' waar we niet meer zonder kunnen?

 

Zaden: lijnzaad
Onder de superfoods is grofweg een driedeling te maken: de zaden, de bessen en de noten. De populairste zaden zijn onder andere: chiazaad, hennepzaad, tarwezaad en quinoazaad. Het chiazaad zou voornamelijk gebruikt worden om de kans op het krijgen van kanker te verminderen, maar wordt ook aangeraden om af te vallen.

Hennepzaad en tarwezaad wordt aanbevolen om een vol gevoel te krijgen maar ook om de stoelgang te verbeteren en de darmflora te optimaliseren. De daadwerkelijke werking van deze zaden is echter nog nooit wetenschappelijk onderzocht. Wel is bewezen dat in het chiazaad bijna twee keer zoveel Omega-3 vetzuren zitten dan in walnoten, die ook bekend staan om de rijke hoeveelheid omega-3.

Bessen
Bij de superfoodbessen voeren vooral de Gojibes en de Acaibes de boventoon. De Gojibes zorgt naar eigen zeggen voor vebetering van het humeur, verhoging van de libido, het bevorderen van afvallen en zou goed zijn voor nieren en lever.

Toch moet men voorzichtig zijn met deze beweringen, nogmaals: de werking is nog nooit wetenschappelijk bewezen. Wel is bewezen dat de gojibes rijk is aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het is dus niet ongezond om deze bes te eten maar wees gewoon kritisch met de beweringen die gedaan worden. Kritische tongen beweren ook dat het product veel te duur verkocht wordt. De acaibes zou helpen bij het afvallen en bij gewrichtspijnen. Omdat de bes zo rijk is aan oxidanten zou het ook geschikt zijn bij het ontgiften van het lichaam. Veelal worden de bessen gebruikt in yoghurt.

Noten
Tot slot de noten die gerekend worden tot de superfood. Eigenlijk kunnen we hier kort maar krachtig over zijn: eigenlijk is elke (onbewerkte) notensoort een superfood. Al langer is bekend dat amandelen en walnoten ontzettend goed zijn voor de gezondheid, met name door de gezonde oliën maar ook hazelnoten en andere nootsoorten kunnen gerekend worden tot de superfoods.

We hebben het al vaker gezegd in deze blogpost: wees kritisch bij het kopen en eten van superfoods. Ze zijn dit jaar ontzettend hip geworden maar dat betekent niet automatisch dat ze daadwerkelijk doen wat ze beloven. Heeft u daarom lichamelijke klachten, raadpleeg dan een dokter en ga er niet vanuit dat één van deze superfoods uw klachten gaat verminderen. Tot nu toe is het eten van deze superfoods nog niet als schadelijk bevonden, dus eten kunt u het gerust. En een kleurrijke en gezonde gewoonte is het sowieso!