moeder en dochter samen afslanken


De belofte van het Paleo dieet
Eet als een holbewoner en het vet vliegt van je lijf! Dat is in basis de theorie van het oerdieet ook wel Paleo dieet genoemd. Loren Cordain, die daadwerkelijk zogenoemde boek ‘The Paleo Diet’ heeft geschreven claimt dat door het eten -zoals onze verre voorouders dat deden- ervoor zorgt dat we er dunner uit gaan zien en onze kans op diabetes, hartziekten en andere gezondheidsproblemen met grote stappen minder wordt.

Het holbewonersdieet of het oertijddieet is feitelijk een voedingspatroon met relatief veel eiwitten, is redelijk vezelrijk en belooft dat het mogelijk is om af te vallen zonder een beperking van calorieën.

Wat je wel en wat je niet kan eten
Ga je Paleo dan ga je veel mager vlees, vis, fruit, groente en gezondere vetten eten.

Je mag ook de volgende dingen eten:
- eieren
- noten en zaden
- gezondere olie waaronder (olijfolie en kokosnootolie)

Je kan geen bewerkte voedingsmiddelen eten met dit dieet. En omdat onze voorouders jager/verzamelaars waren kun je ook gedag zeggen tegen granen en andere peulvruchten (zoals pinda’s en bonen).

Andere voedingsmiddelen die vermeden worden:
- zuivel
- bewerkte suiker
- aardappelen
- zout
- bewerkte en geraffineerde oliën (margarine of supermarkt cq. bewerkte en verzonnen 'boters').

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Er worden bij het Paleo dieet geen calorieën geteld. En de vezelrijke fruit en groenten stillen elk hongergevoel evenals het magere vlees dat voor je kan doen. Honger hoef je dus niet te lijden.

Beperkingen:
Het Paleo dieet geeft ruimte om wat te kunnen smokkelen. Wanneer je begint mag en kan je eten wat je wilt voor 3 maaltijden per week. Dit noemt de auteur ‘open maaltijden’. Of je kan jezelf uitdagen om maar 1 open maaltijd per week te genieten.

Boodschappen doen en koken:
Je zal toch wat voorraad moeten gaan houden op de voedingsmiddelen die zijn toegestaan en vrij vaak vanaf de basis je maaltijden gaan bereiden. Extra tijd in de keuken is wel iets waar je echt rekening mee moet houden.

Verpakte voedingsmiddelen of maaltijden?
Nee. Bewerkte voedingsmiddelen zijn een no-go.

Meetings of praatgroepjes? Geen.

Beweging:
Niet noodzakelijk als je gewicht aan het verliezen bent. De auteur beveelt regelmatige beweging wel heel duidelijk aan als je wilt blijven afvallen en ook voor het bevorderen van je algemene gezondheid en weerstand.

De kosten:
Het eten van relatief meer vlees en vis kan je boodschappenkosten wel verhogen.
 paleo recept voorbeeld