afslankpillen echt

We doen er alles aan om af te vallen: we drinken speciale shakes, we eten veel groenten en fruit en we sporten ons een ongeluk! En dan zijn er ook nog de afslankpillen. Ze moeten ons vetverbrandingsproces helpen en op die manier zorgen voor extra gewichtsverlies. Maar werken die afslankpillen nu echt?

Diverse soorten preparaten
Er zijn diverse afslankpillen te koop in de supermarkt, drogist en apotheek. Wij zetten ze daarom eerst even op een rijtje:

• Afslankpillen die enzymen uit papaja of ananas bevatten, oftewel carnitine/chroom preparaten. Dit zijn de pillen die er voor moeten zorgen dat het vet in het lichaam oplost. Hierbij moeten ook de eiwitten oplossen.
• Pillen die zeewier, algen of lecithine bevatten. Deze preparaten moeten zorgen voor het bevorderen van de schildklierwerking. Op deze manier moet het vet oplossen of het werkt laxerend.
• Pillen die de stoffen efedrine of cafeïne bevatten waardoor de stofwisseling gestimuleerd moet worden. Hierdoor zou het afvallen bevorderd worden.
• Preparaten met chitosan. Deze afslankpillen beloven de opname van vet in de darmen te stoppen.
• Afslankpillen die het zogenaamde CLA bevatten, ook wel geconjugeerd linolzuur. Dit moet de vetverbranding bevorderen.

Tot slot zijn er nog een aantal zwelmiddelen of vezelpillen die opzwellen in de maag. Hierdoor wordt het hongergevoel verminderd en zou het afvallen beter gaan.

Afslankpillen testen

Het aantonen van de werking
De afslankpillen beloven van alles, van een verminderd hongergevoel tot het oplossen van vet. De echte werking ervan is echter nog niet aangetoond. Alle wetenschappelijke onderzoeken zijn gebaseerd op inname van hoge hoeveelheden. Hierdoor lijkt het alsof de pillen werken, maar kan er niet met zekerheid gezegd worden of dit daadwerkelijk zo is. Ook worden deze afslankpillen vaak getest op dieren waardoor het niet een volledig en betrouwbaar beeld geeft.

Schadelijk voor de gezondheid
Het slikken van deze preparaten is op zichzelf niet schadelijk voor de gezondheid. Pas wanneer er hoge hoeveelheden ingenomen worden, kunnen er klachten ontstaan of wanneer iemand gevoelig is voor 1 of meerdere ingredienten. Een risico dat echter altijd aanwezig is, is dat afslankpillen minder goed gecontroleerd worden dan bijvoorbeeld medicijnen. Er kan dus van alles in de pillen zitten, zonder dat het aangegeven wordt. Met medicijnen zijn er weer altijd 'bijwerkingen'. Voorzichtigheid is in beide gevallen altijd gewenst.