eiwit proteine shake

Eiwit shakes. Heb jij ze wel of niet nodig?
Passen proteïneshakes wel bij jou persoonlijk? Wat zit er in die shakes en waar moet je op letten als je een keuze wilt maken? Bijna iedereen in onze Westerse maatschappij krijgt in principe meer dan genoeg eiwitten elke dag binnen door de voeding die we sowieso eten. Gezonde volwassenen zouden ongeveer 45 tot 56 gram proteïne per dag binnenkrijgen.

Een eiwit product kiezen: lees het etiket met ingrediënten
Eiwitshakes variëren enorm in daadwerkelijke eiwit hoeveelheid. Ook de mate waarin je actief bent én de sport die je beoefent kan de eiwitbehoefte beïnvloeden. Iemand die aan krachttraining doet mag best shakes nemen die relatief hoog in de eiwitten zitten (80% of meer). Een duursporter zoals een marathonloper mag in z’n shake met minder eiwit en meer koolhydraten genoegen nemen.

Het belangrijkste is dat je proteïneshake in ieder geval NA de training wordt gedronken. Dit is een ideaal moment waarop je lichaam het beste de eiwitten kan opnemen en bestemmen.

Als je doel het verliezen van vet is, kies dan voor een shake dat hoofdzakelijk uit eiwit bestaat en minder koolhydraten bevat en een klein beetje vet.

Wat zijn de verschillende typen proteïne die gebruikt worden in eiwit shakes?
Meestal bestaan eiwitshakes uit een combinatie van verschillende eiwitsoorten waar je de volgende van kunt tegenkomen:
Melk
Wei
Caseïne
Ei
Soja
Rijst

De bron van een proteïne en hoe het is gezuiverd én gefilterd tijdens het productieproces is van grote invloed in de mate waarin je lichaam ze gaat opnemen.

Ondanks dat je eiwitten het beste via je voeding kan binnenkrijgen is het supplementeren met een combinatie van wei- en caseïne proteïne in principe een slimme keuze. Dit wel onder de voorwaarde dat je niet allergisch bent voor zuivel en vooral de caseine goed kan verwerken. Beide proteïnesoorten zijn afkomstig van melk namelijk.

Sojaproteïne is ook een optie. Het is een plantaardige proteïne. Mannen moeten uitkijken voor de hormoonverstorende eigenschappen van soja en niet regelmatig soja producten gebruiken. Dit speelt een veel minder belangrijke rol voor vrouwen.